VERKOPEN
Zoeken

Verdien honderden euro's per maand door samenvattingen en notities te verkopen

Hoe maak je een goede samenvatting?

Gepubliceerd op 29 juni 2017·Laatste update op 9 januari 2019

Een goede samenvatting maken kan een hele opgave zijn. Je moet goed filteren welke informatie belangrijk is en welke informatie niet. Je wilt ten slotte een samenvatting die lekker weg te lezen is, zonder dat je hiervoor terug moet springen naar je boek om te bekijken waar het ook alweer precies om ging. We beschrijven hier een aantal stappen die je kunt doorlopen om een goede samenvatting te schrijven.


Zoek uit welke stof je moet leren

Bekijk van te voren je cursuswijzer, course manual of studiegids en zoek op welke hoofdstukken je moet samenvatten. Soms is er een paragraaf of hoofdstuk overbodig en het is natuurlijk niet de bedoeling dat je stof samenvat die je niet hoeft te leren.

Lees eerst alle hoofdstukken zorgvuldig door

Het is belangrijk om alle hoofdstukken eerst een keer doorgelezen te hebben. Dit doe je omdat je in eerste instantie niet alle inhoud kent van de tekst. Wanneer je direct met samenvatten begint is het lastig om de belangrijke informatie eruit te filteren. Hiermee voorkom je dat je belangrijke informatie mist.

Breng structuur aan in je samenvatting

Het is handig om in je samenvatting te vermelden om welk hoofdstuk of om welke paragraaf het gaat waar je over hebt geschreven. Wanneer je lappen tekst achter elkaar schrijft is het soms moeilijk om het overzicht te bewaren. Gebruik bij opsommingen getallen of letters. Door je opsomming te nummeren van bijvoorbeeld 1 tot en met 5 herinner je je sneller dat de opsomming uit 5 dingen bestaat. Op deze manier is het makkelijker om ze voor de geest te halen.

Je kunt er ook voor kiezen om letters te gebruiken. Een ezelsbruggetje hierbij is een afkorting te bedenken met de eerste letters van wat je moet onthouden uit opsomming. Meestal komt er een gek woord uit maar doordat je de eerste letter van het woord weet kom je er sneller op. Wanneer je iets beschrijft waar een afbeelding van een model, tabel of diagram etcetera bij hoort, verwijs hier dan naar, of plak de figuur in de tekst als je samenvatting puur voor eigen gebruik is. Zo maak je het overzichtelijk en zie je meteen waar je het over hebt.

Vat per hoofdstuk samen

Wanneer je alle hoofdstukken hebt gelezen, kun je beginnen met het opnieuw lezen van de hoofdstukken. Na ieder gelezen hoofdstuk pak je je boek erbij en vat je dit hoofdstuk samen. Probeer hierbij de belangrijkste zinnen eruit te halen en maak deze niet onnodig korter omdat dat makkelijker leest. De belangrijkste zinnen vind je meestal door te kijken welke zin de alinea het beste samenvat en neem hier dan ook de belangrijkste kernwoorden in op. Licht deze kernwoorden eventueel nogmaals toe.

Maak een begrippenlijst per hoofdstuk

Met een beetje geluk zit er per hoofdstuk een begrippenlijst in je boek en kun je deze zo overnemen. Zit deze er niet in maar staan er wel dikgedrukte begrippen of kopjes met een begrip erin, plaats deze dan onder aan de tekst per hoofdstuk. Maak deze woorden dikgedrukt en geef een definitie van het begrip. Je hebt gelijk een overzicht van belangrijke begrippen en in een rijtje kun je deze ook goed leren en onthouden.

Voeg aanvullende informatie toe

Meestal bestaat de stof die je moet leren niet alleen uit stof uit een boek. Vaak heeft de docent nog PowerPoints gebruikt in de lessen. Bekijk deze allemaal en bekijk dan welke PowerPoint bij welk hoofdstuk hoort. Neem deze zorgvuldig door en vul informatie die je niet in je samenvatting hebt opgenomen daarmee aan. Dit geldt overigens ook voor cases of artikelen die je vaak kunt terugvinden op de cursussite van het vak.

Verbeter je samenvatting

Wanneer je samenvatting maken van een tekst klaar is, is het tijd om het eens goed door te lezen. Check of alles erin staat en of het er ook goed instaat. Je kunt ter controle ook nog een medestudent je samenvatting laten doorlezen. Schrijf tijdens het doorlezen verbeterpunten op pas deze later aan.Nog meer tips krijgen over samenvatten? Volg ons op Instagram!

Verdien honderden euro's per maand door samenvattingen en notities te verkopen