VERKOPEN
Zoeken

Verdien honderden euro's per maand door samenvattingen en notities te verkopen

Hoe kun je een goede studieplanning maken?

Gepubliceerd op 16 juni 2017·Laatste update op 5 maart 2019
Studeertips - Hoe kun je een goede studieplanning maken?

Om succesvol te studeren zul je moeten plannen. Het is immers niet mogelijk om de dag voor je tentamen nog alle studieboeken te lezen, de hoorcolleges te bekijken en een reeks oefenvragen te bedenken. Door het maken van een studieplanning zorg je ervoor dat je studietaken opsplitst in een aantal deeltaken die je vervolgens in een bepaalde volgorde en binnen een bepaalde termijn uit gaat voeren.


Voorbereidend werk

Kijk voordat je begint aan de planning eerst naar alle taken die je moet doen. Wat wordt er van je verwacht in deze periode en wanneer moet dit af zijn? Maak daarom een lijst met alle tentamens, opdrachten, verplichte colleges, inzagemomenten en andere vereisten. Door je verplichtingen te noteren krijg je een beter idee van wat je echt moet doen. Zijn er toch onduidelijkheden of heb je het gevoel dat je lijst niet compleet is? Raadpleeg dan de studiehandleiding/course manual of neem contact op met je docent. Zodra je goed weet welke eisen aan jou gesteld worden, kun je een studieplanning maken.  


Ga na wat je voor ieder vak moet doen

Nu je alle taken hebt genoteerd is het belangrijk dat je noteert wat je voor elk vak moet doen. Is er een tentamen ingepland waar je veel voor moet leren? Neem dit mee in je planning. Zo kun je prioriteit geven aan bepaalde taken zodat je daar mee aandacht aan kunt besteden.


Plan je beschikbare tijd

Een belangrijke tip die we je kunnen geven is om elke dag rond hetzelfde tijdstip te studeren. Je zal hierdoor een efficiëntere studiegewoonte opbouwen. Ook is het verstandig om studiesessies in te plannen van 30 minuten tot een uur, zo blijf je namelijk gefocust.


Houd rekening met je eigen leerstijl

Houd bij het maken van je studieplanning rekening met je eigen leerstijl, want je planning moet immers ook realistisch zijn. Plan geen 10 taken op een dag als je van jezelf weet dat dit niet haalbaar voor je is. Het is dus belangrijk om na te gaan wat voor werkhouding je hebt.

Langetermijnplanning

Je planning is deels afhankelijk van je studie, maar ook van je dagelijkse bezigheden. Hoeveel tijd is er beschikbaar en hoeveel tijd heb je nodig om iets uit te kunnen voeren, te bestuderen of te creëren? De beste oplossing hiervoor is om een onderscheid te maken tussen een lange- en een kortetermijnplanning. De langetermijnplanning is een overzicht met de belangrijke data, zoals je tentamens, deadlines van opdracht en dergelijke. Het zijn de grote lijnen die je in een maandkalender kunt plaatsen.


Voorbeeld langetermijnplanning:

Maandag 3 februari: verplicht werkcollege psychologie

Woensdag 12 februari: verplicht hoorcollege visual storytelling

Vrijdag 14 februari: verslag visual storytelling inleveren

Dinsdag 18 februari: tentamen psychologie

Donderdag 27 februari: inzage tentamen psychologie


Kortetermijnplanning

Een kortetermijnplanning is veel uitgebreider dan een langetermijnplanning omdat je hier specifiek aangeeft wat je per dag zal gaan doen. Het is belangrijk dat je flexibiliteit in je planning aan brengt en dat je je planning bijwerkt als iets uitloopt of mislukt. 


Voorbeeld kortetermijnplanning:

Maandag 3 februari:

10:00 t/m 12:30 - verplicht werkcollege psychologie

12:30 t/m 13:30 - lunchen en ontspannen

13:30 t/m 14:30 - hoofdstuk 1+2 uit studieboek lezen (pagina 1 t/m 28)

14:30 t/m 16:00 - sporten

19:00 t/m 20:30 - samenvatting hoofdstuk 1+2 lezen, oefenvragen maken


Houd je aan je studieplanning

De grootste verleiding is natuurlijk om je werk uit te stellen. Vaak vliegt de tijd voorbij zonder dat je ook maar één taak van je studieplanning hebt kunnen afstrepen. Zorg er voor dat je niet afgeleid kan worden door bijvoorbeeld social media of e-mails. Het is daarom slim om je telefoon weg te leggen. Ten slotte is het goed om jezelf te belonen met vrije tijd als je bepaalde taken hebt voldaan. Zo eis je niet teveel van jezelf en kun je daarna met volledige focus weer verder studeren.


Hoe zorg jij ervoor dat je je aan je studieplanning houdt? Onthoud dat de kans groter is dat je daadwerkelijk actie onderneemt als je voor jezelf momenten van rust in gaat plannen.Meer nuttige planningtips krijgen? Volg ons op Instagram!Verdien honderden euro's per maand door samenvattingen en notities te verkopen

×