VERKOPEN
Zoeken

Verdien honderden euro's per maand door samenvattingen en notities te verkopen

Hoe studeer je effectief thuis?

Gepubliceerd op 17 april 2020·Laatste update op 20 april 2020

Je hogeschool of universiteit is dicht, door de aankomende tentamens zit de Universiteits Bibliotheek vol of je vindt thuis studeren gewoon prettiger; in dit artikel geven we jou tips om zo effectief mogelijk vanuit huis te studeren.


Zorg voor ritme in je dag


Het is verleidelijk om lekker uit te slapen, rustig te ontbijten met Netflix aan, even je Instagram tijdlijn uit te spelen en gezellig koffie te drinken met je huisgenoot. Je hebt tenslotte geen afspraken en je hoeft de deur niet uit. Toch is het belangrijk dat je je aan een ritme houdt als je één of meerdere dagen vanuit huis studeert, zodat je niet te veel studie uren kwijt raakt aan chillen. Wij delen een schema om je (studeer)dag goed door te komen:


08:00 wekker
08:30 ontbijten 

09:00 - 10:30 studeren
10:30 - 11:00 pauze, liefst even buiten lopen 

11:00 - 12:30 studeren 

12:30 - 13:30 lunchpauze

13:30 - 15:30 studeren 

15:30 - 16:30 pauze

16:30 - 18:30 studeren

18:30 - 23:00 koken en vrije tijd
23:00               slapen 


Aan één stuk door studeren lijkt misschien effectief, omdat je dan veel uren maakt. Uit onderzoek is echter gebleken dat je hersenen op een gegeven moment niets meer opnemen. Als je bovenstaand dagschema volgt, wissel je studiemomenten af met voldoende pauzes.


Hetzelfde schema als je (studie)maatjes


Spreek met een aantal (studie)maatjes af hetzelfde ritme aan te houden, zodat je tegelijk pauze hebt. Probeer elkaar ook te motiveren in het wegleggen van je telefoon bijvoorbeeld. Woon je met huisgenoten die ook regelmatig vanuit huis studeren? Leg samen alle telefoons op een centrale plek, zodat niemand afgeleid wordt en je elkaar daarbij kan motiveren. 


Kies een goede studeerplek


Het is belangrijk om aan een bureau of tafel te zitten met een goede stoel, die jou na een dag studeren geen rugpijn oplevert. Een goede tip is om een aantal oude (studie)boeken op te stapelen en onder je laptop te leggen. Dit zorgt voor een betere houding, omdat je laptop meer op ooghoogte komt te staan. Zorg dat je werkplek voordat je begint opgeruimd is, zodat je zo min mogelijk afleiding hebt. 


Hoe houd je focus?


Je hebt het waarschijnlijk al heel vaak gehoord en gelezen, maar het is echt waar… Leg je telefoon weg! En dan niet op de hoek van je bureau, maar minstens aan de andere kant van de kamer of zelfs in een andere ruimte. Als je gefocust aan het studeren bent en je wordt afgeleid door bijvoorbeeld een melding op je telefoon, duurt het lang voordat je de volle concentratie weer terug hebt. Zorg ook dat je Whatsapp en andere afleidende apps op je laptop/computer uitzet. Op deze manier heb je de volle aandacht voor je studiewerk op de momenten dat je aan het studeren bent.


Pauzes

Het is goed om tijdens je pauze iets te doen waarbij je je hersenen op een hele andere manier gebruikt. Ga bijvoorbeeld een rondje lopen of doe een korte workout (Klik hier voor een effectieve home workout voor in je pauze). Je kunt je pauze ook gebruiken om te bellen met iemand uit je familie of een vriendin en even bij te kletsen. 


Beloon jezelf

Het helpt om afspraken met jezelf te maken en jezelf te belonen. Als je twee uur effectief gestudeerd hebt, mag je daarna met een koffietje in de zon zitten, een vriendin bellen of een kleine wandeling maken! Klinkt als een goede deal, toch? 

Verdien honderden euro's per maand door samenvattingen en notities te verkopen

×